Kāpēc mums vajag depozitārija kvītis

Kas ir depozīta kvīts?

Investors ne vienmēr var iegādāties akcijas un obligācijas interesantu ārvalstu uzņēmumiem. Ja viņš vēlas ieguldīt vērtspapīros, kas tiek tirgoti tikai ārzemēs, viņam ir jāslēdz līgumi ar ārvalstu brokeri un depozitāriju un jātiek galā ar nodokļu īpatnībām.

Depozitārija kvīts ir instruments, kas ļauj ieguldīt ārvalstu vērtspapīros, paliekot parastajā biržā, izmantojot savu brokeri. Turklāt tas ļauj ietaupīt uz komisijām.

Faktiski depozitārija saņemšana ir sertifikāts par vērtspapīru īpašumtiesībām, kas tiek tirgotas ārzemju vietnē. Un vērtspapīri Ķīnas un Japānas korporācijas tirgū ir ļoti maz-investori var ieguldīt tos tikai ar depozitārija kvītis.

Tagad var iegādāties kvītis kvalificēti investori.


Kā tiek organizēts kvīšu izdošanas mehānisms?

Pirms došanās uz kādu vietējo tirgu, uzņēmums novērtē pūļu un laika izmaksas, lai izvietotu savus vērtspapīrus. Galu galā, lai sāktu tirdzniecību ar savām akcijām biržā, uzņēmumam ir jānokārto akreditācija. Un dažādās biržās prasības var ievērojami atšķirties. Un dažu valstu biržās ārvalstu uzņēmumiem ir aizliegts tieši izvietot savas akcijas. Tāpēc bieži vien ir daudz vieglāk un LĒTĀK piesaistīt ārvalstu investorus, izmantojot universālu instrumentu-depozitārija kvīšu izdošanu.

Piemēram, nosacītā Ķīnas kompānija SimSim nolēma izsniegt depozitārija kvītis par savām akcijām.

Sākumā viņa vienojas ar vienu no Ķīnas depozitārijiem par to, ka viņš uzstājas ar savu kastodiānu-akciju turētāju, uz kuru tiks izsniegti kvītis. Šis depozitārijs izpērk vēlamo SimSim akciju skaitu un kļūst par to nominālo turētāju.

Pēc tam vai nu pats kastodians, vai cita depozitārija banka saskaņā ar vienošanos ar SimSim izsniedz depozitārija kvītis par savām akcijām un pēc tam ievieto tos dažādu valstu biržās.

Tagad ārvalstu investori, izmantojot savu brokeri, varēs iegādāties SimSim depozitārija kvītis un faktiski kļūt par uzņēmuma akciju īpašniekiem.

Kādi ir kvītis?

Depozitārija kvītis atšķiras teritorijā, kurā uzņēmums plāno pārdot savu lielāko daļu. Visbiežāk sastopamie ir amerikāņu (apzīmēti ar ADR vai ADR), Globālie (GDR vai VDR) un Eiropas (EDR vai EDR).



Kāds ir depozitārija kvīšu ieguvums?

Depozitārija kvītis ļauj investoram dažādot portfeļa sastāvu, izmantojot ārvalstu akcijas un obligācijas. Galu galā, bieži vien tie rada labu rentabilitāti.

Kad kvītis tiek tirgotas biržā, tās var iegādāties un pārdot tāpat kā pašas akcijas un obligācijas.

Kvītis dod praktiski tādas pašas tiesības kā vērtspapīriem, uz kuriem tie tiek izlaisti. Akcijas čeku īpašnieks saņem tiesības uz dividendēm, bet obligāciju čeku turētājs-tiesības uz kupona maksājumiem. Akciju kvīšu īpašnieki var piedalīties arī uzņēmuma vadībā. Depozitārija banka nosūta turētājiem akcionāru sapulču darba kārtības kvītis un nosūta to lēmumu sapulcei.

Kvītis bieži tiek izlaistas vairākos nominālos, kas atbilst, piemēram, vienai, divām, desmit akcijām vai, gluži pretēji, akciju daļai. Dažreiz šīs nominālvērtības ļauj ieguldītājam ieguldīt pat tajos dokumentos, kas viņam nav atļauti. Pieņemsim, ka, ja vienas akcijas cena ir vairāki tūkstoši dolāru, jūs varat iegādāties kvīti par 1 / 10 tās daļu.

Vērtspapīru un kvīšu vērtība uz tiem parasti sakrīt - ņemot vērā valūtas kursa un kvīšu nominālvērtības konvertēšanu.

Uzticamības ziņā vērtspapīri un kvītis uz tiem gandrīz neatšķiras. Izlaižot kvītis parādās papildu starpnieki-castodian un depozitārija banka, bet parasti tas ir lielas un ilgtspējīgas organizācijas.

Kādi ir riski kvītis?

Tāpat kā ar akcijām un obligācijām, ieguldījumi depozitārija kvītis nav apdrošināts ar valsti, un ienākumi nav garantēta. Un jo augstāka ir potenciālā peļņa, jo lielāks risks zaudēt visu.

Lai prognozētu vērtību ārvalstu vērtspapīru un kvītis par tiem, jums ir nepieciešams sekot jaunumiem ārvalstu uzņēmumiem. Meklējot šādu informāciju, piemēram, ķīniešu valodā, var būt daudz grūtāk.
Pastāv risks, lai gan nav liels, ka castodian vai depozitārija banka atsauks licenci. Ja viņu konti tiek bloķēti, investori nevarēs saņemt ieņēmumus no viņu kvītis vai pārdot tos. Tad saraksta īpašniekiem būs jāpiesaista Starptautiskie juristi, lai iesūdzētu bankrota bankas saskaņā ar citu valstu likumiem.

Ieguldījumi ārvalstu aktīvos ir saistīti arī ar politisko risku. Sankciju dēļ daudzi investori nevar rīkoties ar saviem ārvalstu dokumentiem, saņemt dividendes un kuponus par tiem. Šis ierobežojums attiecas arī uz depozitārija kvītis.

Ir svarīgi ņemt vērā, ka tad, kad uzņēmumi izdod kvītis ārzemēs, viņu dokumenti tiek uzskatīti arī par ārvalstu un var tikt pakļauti bloķēšanai.

Tagad lielākā daļa iekšzemes uzņēmumi ir likvidēt programmas to depozitārija kvītis un pārvērst tos krājumos, kas investori var brīvi rīkoties. Lasiet vairāk par to, kā tiks veikta apmaiņa, tekstā "ko darīt depozitārija čeku īpašniekiem 2022. gadā".

Maksājot ieņēmumu nodokļus par kvītis, tāpat kā ārvalstu akcijas un obligācijas, ir nedaudz sarežģītāka nekā vērtspapīriem. Vai ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis ar ienākumiem no starpības starp pirkšanas un pārdošanas cenu, vērtē brokeris. Un gadījumos, kad nepieciešams, Automātiski aprēķina, ietur un nosūta nodokli Federālajam nodokļu dienestam (FNS).

Bet ienākuma nodoklis par dividendēm un kuponiem no ārzemju dokumentiem un kvītis vienmēr jāmaksā. Un iesniegt deklarāciju 3-NDFL un pārskaitīt naudu nodokļu būs patstāvīgi.

Biržā ir gan vērtspapīri, gan kvītis par tiem. Ko labāk izvēlēties?

Nav jēgas iegādāties kvītis, kad jūs varat iegādāties pašu akcijas vai obligācijas, uz kurām tās tiek izsniegtas. Būtībā tie ir tie paši dokumenti, bet darījumā parādās papildu starpnieki-bankas, un aplikšana ar nodokļiem kļūst sarežģītāka.

Brokeri savās lietojumprogrammās dažkārt nekādā veidā nenorāda kvītis, uzskatot tos par pilnīgu akciju analogu.


Vai visi ieņēmumi ir pieejami iesācēju investoriem?

Ja kvītis ir pirmajā vai otrajā biržas kotācijas sarakstā, pat iesācēji var veikt darījumus ar viņiem.

Arī brīvi pārdot kvītis par akcijām lielākajiem ārvalstu uzņēmumiem, kas ir iekļauti aprēķinā vadošajiem akciju indeksiem.

Citos gadījumos, pirms iegādāties depozitārija kvītis nekvalificētiem investoriem būs jāpārbauda. Uzziniet vairāk par to, kā tiek veikti testi un kas var kļūt par kvalificētu investoru un ieguldīt jebkādos instrumentos, lasiet rakstā "ko ieguldīt jaunpienācējam biržā un kas dod statusu "quala".

Kādos gadījumos ir vērts iegādāties kvītis?

Ieguldījumi depozitārija kvītis ir pamatoti, ja jūs patiešām vēlaties ieguldīt kādā konkrētā uzņēmuma dokumentos, un tās akcijas netiek tirgotas mūsu biržā — ir tikai kvītis.

Ja jūs nolemjat nosūtīt naudu depozitārija kvītis, ir svarīgi ievērot vispārējos Ieguldījuma Noteikumus:

  1. Jūs nevarat ieguldīt pēdējo naudu šādos ieguldījumos - jums ir jābūt drošības spilvenam. Piemēram, depozīts drošā bankā, kas ir trīs līdz sešu mēnešu ienākumi.
  2. Ir svarīgi atcerēties par tiešu atkarību no riska un ienesīguma: jo ātrāk vērtspapīri pieaug cenā, jo dramatiskāk tie var kļūt lētāki.
  3. Viena uzņēmuma depozitārija kvītis nedrīkst aizņemt visu jūsu portfeli-sadaliet ieguldījumus starp dažādu uzņēmumu vērtspapīriem, vēlams no dažādām nozarēm.

Pēc vērtspapīru iegādes vai kvītis par tiem ir jāuzrauga, kas notiek ar uzņēmumu un kā tas var ietekmēt tās akciju un obligāciju vērtību. Ja jūs patstāvīgi sekojat situācijai akciju tirgū, jums joprojām ir grūti, labāk ir nodot savu naudu uzticības pārvaldībai vai ieguldīt KOPIEGULDĪJUMĀ, kas iegulda šajos vērtspapīros.

Sankciju periodā ir vērts īpaši rūpīgi izvērtēt risku iegādāties ārvalstu vērtspapīrus, pat ja kāds brokeris dod šādu iespēju.